Kimallusta ja koreita kannuksia – lännenratsastuksen vaatetus

Lännenratsastuksen vaatetus pohjautuu amerikkalaisten karjapaimenten vanhaan työkulttuuriin. Kun puhutaan lännenratsastuksesta mieleen tulevat kuvat kauluspaidoista, farkuista ja nahkachapseista western –kulttuurin juurilla Teksasissa miehet pukeutuvatkin yhä kauluspaitoihin ja stetsoneihin. Erityisesti amerikkalaisten harrastajien nykykulttuuri on kuitenkin muokannut pukeutumista voimakkaasti trendikkäämpään ja kaupallisempaan suuntaan, etenkin naisilla ja western pleasure puolella jossa keskitytään hevosen askellajien esittämiseen. Ratsukon kokonaisilme on tärkeä ja kisa-asuista ei puutu kimalletta. Kimallus on voimakkaasti muodissa erityisesti naisten näyttävissä show-jakuissa. Western pleasure -kisoista on olemassa myös hunter -luokka, jossa käytetään englantilaista satulaa ja ratsastajat pukeutuvat perinteiseen ratsastajan kilpa-asuun. 

 

Myös hevoset puunataan perusteellisesti kisa-kuntoon, harjaan laitetaan noin sata pientä kumilenkkiä ja häntään liitetään tuuhea lisäke. Pidetään tärkeänä että hevosen ja ratsastajan yhteisilme on yhtenäinen, joten kokonaisuus harkitaan tarkkaan aina satulahuovasta lähtien. Kisa-asuun kuuluvat myös yleisesti keinomokasta valmistetut pitkät chapsit, joita käytetään enää vain kisoissa. Chapseissa värikirjo on todella laaja ja ne tilataankin usein mittatilaustyönä muuhun asuun sopivan värisenä. Kisoissa jalkineina ovat bootsit ja päähineenä käytetään stetsonia. Stetsoneista löytyy laatuvariaatiota valtavasti ja ne on luokiteltu x kirjainten määrällä – yhden x:n stetsonin ollessa edullisin. Myös lierien mallissa on eroja, joista Quarter horse malli on yleisin. Lännenratsastajat eivät perinteisesti käytä kypärää.  

 

Suomessa suositussa vauhdikkaassa reiningissä ratsastajien asut ovat vähän hillitympiä, pitkähihainen kauluspaita on kuitenkin pakollinen usein sen kanssa myös solmukeLisäksi käytetään pitkiä prässeille silitettyjä farkkuja, jotka laskeutuvat bootsien päälle, chapseja, stetsonia sekä vyö. Vyönsoljet ovat tärkeitä lännenratsastajille, ne ovat usein palkinto kisoista ja niiden käyttö valitaan tilanteen mukaan. Näyttäviä rissa-kannuksia käytetään sekä kisoissa että vapaa-ajalla ratsastettaessa. Lännensatulat ovat massiivia painaen noin 15-20kg ja niiden alla käytetään paksua villahuopaa. Kisoissa käytetään yleensä erikseen showsatulaa, jossa on näyttävät koristelut kuvioitu nahkaan sekä hopeaan. Lännenratsastuksen kulttuuri on vanha ja perinteikäs ja poikkeaa paljon totutusta englantilaisesta ratsastuskulttuurista. Ajan saatossa se on myös muuttunut kaupallisemmaksi ja sen harrastajat seuraavat etenkin Yhdysvalloista lähteviä muotivirtauksia suurella mielenkiinnolla. Kun tarvitaan koreutta ja kimallusta kisoihin, vain taivas on nykypäivän cowboylla tai cowgirlillä rajana. 

 

Teksti julkaistu alunperin Hippos -lehdessä 1/2013, kirjoittaja TaM Irene Häggkvist


Please note, comments must be approved before they are published

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.